Τροποι αντιμετωπισης ρατσισμου

Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει ακόμη και στις μέρες μας και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί.
Καταρχήν ένας τρόπος αντιμετώπισής του είναι η απόκτηση παιδείας από τα άτομα της κοινωνίας έτσι ώστε να μην εκδηλώσουν ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι σε άτομα διαφορετικά. Αποχτώντας τα άτομα παιδεία μπορούν ευκολότερα να τιθασεύσουν την έμφυτη τάση τους να επιβάλλονται στους άλλους οι οποίοι είναι διαφορετικοί καθώς επίσης να ξεπεράσουν τα βάρβαρα ένστικτά  τους απέναντί τους. Επίσης μέσω της παιδείας και της προσωπικής καλλιέργειας οι άνθρωποι μαθαίνουν να σέβονται, να αγαπούν, να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν ειρηνικά μέσα στην κοινωνία.
Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης του ρατσισμού είναι οι κρατική μέριμνα προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως π.χ. οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι κ.λ.π.. Συγκεκριμένα το κράτος πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην αισθάνονται κατώτεροι, να μην ντρέπονται επειδή οι υπόλοιποι τους λυπούνται και γενικά να μπορούν να ζήσουν πιο εύκολα και αρμονικά μέσα στην κοινωνία. Για παράδειγμα καλό είναι το κράτος να τοποθετήσει σ’ όλους τους δημόσιους χώρους ανελκυστήρες, ειδικές τουαλέτες για αναπήρους διαβάσεις στα πεζοδρόμια για αναπηρικά καροτσάκια κ.λ.π..
Επιπλέον οι άνθρωποι πρέπει μέσω της εκπαίδευσης και της γνώσης να αποβάλλουν τους φόβους τους για τους ανθρώπους π.χ. άλλης φυλή. Γνωρίζοντας περισσότερα για την ιστορία τους, τη χώρα τους, τον πολιτισμό τους και γενικότερα την κουλτούρα τους θα μπορέσουν να τους προσεγγίσουν καλύτερα και να τους με άλλο μάτι μειώνοντας ή και σταδιακά αποβάλλοντας τη διάθεση οποιασδήποτε ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντί τους.
Παράλληλα με όλα αυτά και κάθε κράτος ξεχωριστά πρέπει να ψηφίζει νόμους με τους οποίους να μειώνει της εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών από τους πολίτες.
Αν όλα αυτά τηρηθούν από τις κοινωνίες είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί το ρατσιστικό πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό και οι κοινωνίες θα μετατραπούν σε αρμονικές και θα προοδεύσουν.

Κωνσταντίνος Αθανασιάδης

One thought on “Τροποι αντιμετωπισης ρατσισμου”

  1. Το συγκεκριμένο κείμενο θίγει άμεσα ένα μείζον θέμα της εποχής μας, τον φυλετικό ρατσισμό. Αρχικά ο δημιουργός του κειμένου μέσω ποικίλλων παραδειγμάτων, μας βοηθάει στην κατανόησή του φαινομένου, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει πλήθος επιλογών για την αντιμετώπισή του. Επιπλέον μέσω του συγκεκριμένου κειμένου μας δινέται η δυνατότητα να προβληματιστούμε γενικότερα για το θέμα του ρατσισμού, καθώς και να αποκτήσουμε μία διαφορετική αντίληψη για το υπάρχων πρόβλημα. Ολοκληρώνοντας, καθώς διαβάζουμε το άρθρο αυτό καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο ρατσισμός είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στην σημερινή εποχή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν πληθώροι τρόποι για την αντιμετώπισή του.

Σχολιάστε